Naar aanleiding van reacties van diverse reizigers constateren wij dat er verwarring bestaat over het aan te schaffen abonnement voor reizen tussen Petten, Pettemerkluft en Alkmaar, Voltastraat. Het beeld is ontstaan dat er sinds de invoering van de nieuwe dienstregeling en routevoering een RNZA drie-ster abonnement nodig is om tussen de haltes Petten, Pettemerkluft en Alkmaar, Voltastraat te reizen. Dat beeld is onjuist. Nog steeds kan, wanneer specifiek tussen de twee genoemde haltes wordt gereisd, een RNZA twee-ster abonnement gebruikt worden, mits dit abonnement dan centrumzone 3520 of 3624 heeft.


De verwarring is mogelijk ontstaan doordat lijn 151 vanuit Alkmaar eerst buiten Petten om rijdt, om vervolgens van noord naar zuid door de kern terug naar Alkmaar te rijden. Een reiziger die uit wil stappen op Pettemerkluft reist daardoor via Petten centrum. Voor reizigers die geen gebruik maken van een abonnement maar op saldo reizen, geldt inderdaad dat zij ook voor het stukje door Petten betalen. Maar bij gebruik van een abonnement wordt alleen bij in- en uitchecken gecontroleerd of het abonnement op de betreffende halte geldig is. Indien dat het geval is, vindt geen saldoverrekening plaats. Is het abonnement op de halte niet geldig, dan wordt berekend welk traject buiten de geldigheid is verreisd en welk saldotarief daarbij hoort.

De haltes Petten, Pettemerkluft en Alkmaar, Voltastraat liggen allebei binnen het geldigheidsgebied van een RNZA twee-sterabonnement met centrumzone 3520 en 3624. Wanneer de reiziger ervoor kiest om op een andere halte in of uit te checken, dan kan het inderdaad zo zijn dat het abonnement daar niet geldig is en dat bijbetaald moet worden. Dit geldt bijvoorbeeld voor Petten, Plein 1945.

De bussen op lijn 151 uit Alkmaar naar Petten gaan vanuit Petten bijna allemaal weer als lijn 151 naar Alkmaar terug. Op de halte Plein 1945 wijzigt de bus van eindbestemming, maar reizigers kunnen gewoon blijven zitten en hoeven dan ook niet uit- en weer opnieuw in te checken. Pas bij het werkelijk verlaten van de bus checken zij uit.

Sommige reizigers zullen geregeld buiten het geldigheidsgebied van hun RNZA twee-ster abonnement willen/moeten reizen. Afhankelijk van hoe vaak dat gebeurt, kan het wellicht interessant zijn om een “Overal”-maandabonnement aan te schaffen. Meer informatie is te vinden op: https://overal.nl/nl-nl/vervoerbewijzen-nl/overal-reizen-maand.

Terug Home